Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: strandkrab

  •  
28-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Een schotse hooglander die zijn eerste stapjes zet, een prachtig winterkoninkje en vechtende strandkrabben: dit en meer deze week in Zelf Geschoten.
De strandkrab is met name ’s nachts actief en graaft zich overdag vaak in. Strandkrabben kunnen erg agressief zijn. Bij bedreiging plaatst het dier zich in gevechtshouding met opgeheven, openstaande scharen. Ledematen die afbreken of worden afgeworpen groeien later weer volledig aan door vervelling. 
Pantser
Door hun harde pantser kunnen krabben moeilijk groeien. Om groter te worden moeten krabben daarom vervellen. Voordat ze dat kunnen doen, recyclen ze een deel van hun oude pantser en maken ze alvast een beginnetje aan het nieuwe pantser. Tijdens de vervelling nemen ze veel water op. Ze worden daardoor in één klap een stuk groter.
Wil je ook jouw filmpje terugzien in onze uitzending? Pak dan snel je camera en ga op pad. Nog wat inspiratie nodig? Bekijk dan de Zelf Geschoten filmpjes op onze website.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.