Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: stelende strandkrabben

  •  
24-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Krabben Zelf geschoten
Deze week in Zelf Geschoten: een hongerige egel, een bezige goudhaantje, een doodgraver op z’n kop, een verstopte roerdomp en een krab in een oester.

Japanse oester in Nederland

In de Waddenzee, de Oosterschelde en de Grevelingen is de Japanse oester te vinden. Tientallen jaren geleden zijn de buitenlandse oesters hier naartoe gehaald voor de oesterteelt. De Oosterse oester bleek zich goed te kunnen voortplanten in het koudere water en wordt sindsdien door liefhebbers graag geraapt en opgegeten.
Niet iedereen is blij met de komst van de oester. Strandgasten kunnen zich makkelijk snijden aan de vlijmscherpe schelp. Ook verdringt de oester op sommige plaatsen andere schelpdieren, zoals kokkels en mosselen. Voor andere bodemdieren vormt de oester juist een stevige ondergrond. De Japanse oester kan daarnaast voor stevigheid op zandplaten en slikken zorgen. Ze maken stevige riffen die de afbrokkeling langs de zandkust tegengaan. 
Heb jij ook iets opmerkelijks, moois, bijzonder of leuks in de natuur gefilmd? Stuur het op en misschien zie je jouw filmpje terug in Vroege Vogels.

Meer over:

zelf geschoten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.