Vroege Vogels

Zelf Geschoten: rosse metselbij met mijt

  •    •  
12-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
310 keer bekeken
  •  
De schuwste specht van Nederland, een rosse metselbij en een zandhagedis – allebei met meelifters - een boze tortelduif en ontelbare dansmuggen. Dat zit deze week in Zelf Geschoten. 
Rosse metselbij met mijten
Solitaire bijen kunnen vaak mijten met zich meedragen. Het ziet er wat ongemakkelijk uit, maar toch profiteren de twee van elkaar. De mijten houden namelijk de nestgang van de bijen schoon. Ze eten het nestafval en bijvoorbeeld een dode bij in een beschadigde cocon.
De mijten gaan slim te werk. Ze zoeken massaal de mannetjesbijen op. De man paart met een paar vrouwtjes. De mijten zien hun kans schoon: ze lopen over. De vrouwtjes maken ieder nieuwe nesten en voilà: de mijten hebben een nieuw huis. 
Toch is deze samenwerking niet ideaal. De mijten kunnen iets te enthousiast worden en met te veel tegelijk op de bij gaan zitten. De bij krijgt dan steeds meer moeite met vliegen en kan geen vrouwtjes meer vinden. Als er bovendien te veel mijten in het nest zitten, kan dat tot voedselconcurrentie leiden omdat ze van de stuifmeelvoorraad snoepen.
Bron: Menno Breemer, EIS
Heb jij ook iets opmerkelijks, moois, bijzonder of leuks in de natuur gefilmd? Stuur het op en misschien zie je filmpje terug in Vroege Vogels.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.