Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zelf Geschoten: Pluimvoetbij is een harde werker

4 sep 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Een aalscholver als een torpedo door het water, ingewikkelde seks bij aardslakken en een draaihals op mierenjacht. Dat en meer deze week in Zelf Geschoten.
Pluimvoetbij is een harde werker
De meeste bijen graven niet heel diep, maar de broedgangen van de pluimvoetbij kunnen wel 70 cm diep worden. “En dat is dan ook een hele klus, waarmee het vrouwtje gemakkelijk een hele dag zoet kan zijn”, zegt insectendeskundige Frans van Alebeek. Eerst graaft ze een hoofdgang naar beneden en onderin deze gang creëert ze een aantal zijgangen. Deze zijgangen leiden naar aparte kamertjes, de zogenoemde broedcellen. De broedcellen vult ze met bolletjes van stuifmeel, waarop ze haar eitjes legt. Elke broedcel krijgt een apart bolletje stuifmeel, goed voor slechts één eitje. En daar is ze ook wel even mee bezig. “Voor het verzamelen van het stuifmeel moet ze heel vaak heen en weer vliegen. Voor één bolletje vliegt ze wel een tiental keer op en neer”, zegt Van Alebeek. Voor het verzamelen van het stuifmeel komen haar harige poten van pas, die haar ook helpen bij het graven van haar gangen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar