Vroege Vogels

Zelf Geschoten: piepkleine bastaardschorpioenen

  •  
29-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
bastaardschorpioen
Deze week in Zelf Geschoten: halsbandparkieten tegen de muur, minuscule bastaardschorpioenen tussen de zandkorrels, een overstekende koe, een poetsende torenvalk, een wegslak die een worm eet en een badderende vink.

Bastaardschorpioenen

De 'valse strandschorpioen', wetenschappelijke naam Dactylochelifer latreillii , behoort tot de bastaardschorpioenen. Dit zijn geen echte schorpioenen, maar door de relatief grote uitsteeksels aan de kop lijken ze er wel wat op. Met een maximale lengte van vier millimeter blijven ze echter veel kleiner. Ook missen ze de gifstekel die schorpioenen op het einde van hun lichaam hebben.
Net als andere spinachtigen hebben de bastaardschorpioenen vier paar poten. Er zijn bijna 3400 soorten bekend, die vrijwel over de hele wereld voorkomen. Met de giftige scharen aan hun kop verlammen ze hun prooien. Bastaardschorpioenen leiden een verborgen leven, omdat ze zo klein zijn en op verscholen plekken leven. Je kunt ze bijvoorbeeld aantreffen onder stenen of achter boomschors.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.