Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: nesten bouwen

  •  
03-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Deze week in Zelf Geschoten: een gaai, bever, steenrode heidelibel, een bosuil, en kauwtjes die nestmateriaal verzamelen op de rug van een bruin-wit gestreepte lakenvelder. In Zelf Geschoten laten we elke week de mooiste filmpjes zien die jullie hebben ingestuurd.
Hangsnor
De steenrode heidelibel is er vroeg bij dit jaar: de vliegtijd is van begin juni tot half november. Deze algemene soort heeft zwart met geel gestreepte poten en een 'hangsnor': het zwarte streepje op het voorhoofd (tussen de ogen) dat langs de oogranden naar beneden loopt.
Deze heidelibel is in tegenstelling tot de bruinrode heidelibel geen pioniersoort en komt vooral voor op plaatsen met een goed ontwikkelde oevervegetatie.
Intilligente kauw
Kauwen zijn de kleinste soorten van de kraai-achtigen. Deze veelvoorkomende vogel heeft veel verassende kwaliteiten: ze leren heel snel, spelen spelletjes voor de lol en zijn de meest monogame dieren ter wereld. Je zal kauwen bijna altijd in paartjes zien vliegen: het mannetje en vrouwtje verlaten zelden elkaar zijde. Als een van de twee dood gaat, komt het vaak voor dat de ander dood gaat aan verdriet.
Kauwen zijn alleseters. Hierdoor kunnen ze makkelijk aan hun voedsel komen en hebben ze tijd over voor vermaak. Lang werd gedacht dat alleen mensen dat deden, maar ook kauwen spelen spelletjes voor hun plezier. Zoals overgooien met een blokje kaas. Een soort kauwen-voetbal.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.