Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: lieveheersbeestjes, hazen en kluten

  •  
01-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Parende lieveheersbeestjes, vechtende hazen en een drinkende bosmuis. Dat en meer zie je deze week in de rubriek Zelf Geschoten, waarin elke week de mooiste door onze kijkers ingestuurde filmpjes voorbijkomen.
Lieveheersbeestjes van wieg tot graf
Lieveheersbeestjes zoeken elkaar in het voorjaar op om te paren, bij voorkeur wanneer het zonnig en warm is. Bij de paring klimt het mannetje half op het vrouwtje waarbij de cloaca’s contact maken en de bevruchting plaatsvindt. Eén keer paren is voor een vrouwelijk lieveheersbeestje genoeg om tijdens de rest van haar leven eitjes te kunnen leggen. Maar iedere volgende paring zorgt ervoor dat ze méér eitjes kan leggen.
Die eitjes – twee millimeter groot – worden rond mei in groepjes tussen bladluizenkolonies gelegd. De larven kruipen na gemiddeld vier dagen uit het ei, vreten zich zo snel mogelijk vol en evolueren in ongeveer vier weken naar een pop. Die pop ontwikkelt tenslotte tot de kever.
De meeste lieveheersbeestjes leven ongeveer een jaar. Hun leeftijd kun je trouwens niet aflezen aan het aantal stippen dat ze hebben, zoals wel eens gedacht wordt.
  • Ook eens met je filmpje in onze roemruchte rubriek? Stuur je eigen filmpje.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.