Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zelf Geschoten: hongerige strandkrabben

26 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Screenshot ZG1.2
In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen zien we in Zelf Geschoten de rups van het groot avondrood, jonge ijsvogeltjes in de regen, etende krabben op het wad, heidelibellen aan de dood ontsnapt en een vos op jacht.

Strandkrabben in de winter

De strandkrab is de meest voorkomende krabbensoort langs de Nederlandse kust. Ook op de wadden zijn ze vaak te ontdekken. In de winter kom je ze echter nauwelijks tegen. Waar zitten die krabben als het kouder is?
Strandkrabben worden wel gezien als de afvalruimers van het strand. Ze eten alles wat ze te pakken kunnen krijgen, van schelpdieren tot wormen en kleine garnalen. Ook dode of zieke dieren staan op het menu. In de winter trekken de krabben zich terug in de diepere delen van de zee. Als het kouder is, hebben ze namelijk minder voedsel nodig omdat hun stofwisseling op een laag pitje staat. In het diepere water zijn ze gedurende de winter veilig voor hongerige vogels. Als de temperatuur van het water weer stijgt, wagen de krabben zich op het droogvallende wad om op zoek te gaan naar voedsel. 
Heb jij ook iets opmerkelijks, moois, bijzonder of leuks in de natuur gefilmd? Stuur het op en misschien zie je jouw filmpje terug in Vroege Vogels.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.