Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zelf Geschoten: hondshaai

2 nov 2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Hoornaars kraken een vogelhuisje, een grote olijfgroene zeelt tussen de waterplanten van de Leidse grachten en een hondshaai op de bodem van de Oosterschelde. Dat en meer, deze week in Zelf Geschoten.
Hondshaai verstopt tussen het wier
De hondshaai dankt zijn naam aan zijn karakteristieke kop, die met een beetje fantasie op die van een hond lijkt. Of op die van een kat. Zo wordt hij ook ‘kathaai’ genoemd in het Duits (Katzenhai) of in het Frans (chat de mer). Deze voor mensen ongevaarlijke haai van ongeveer een meter lang komt bij ons voornamelijk in de Noordzee voor.
Met zijn bruin gevlekte patroon dat iets wegheeft van een luipaardvacht, is de hondshaai goed gecamoufleerd. Je vindt deze meest algemene haaiensoort van Europa veelal in de buurt van een zand of modderbodem tussen het wier. “Hier kan hij zich goed verstoppen en gaat hij op zoek naar voedsel. Hij eet bijvoorbeeld krabben, garnalen of visjes”, vertelt Arthur Oosterbaan, conservator van Ecomare. Vooral in de schemering en ’s nachts is deze solitaire haai actief. In tegenstelling tot de meeste haaien, legt de hondshaai eieren. Deze olijfkleurige eieren vind je soms in de vloedlijn op het strand.
Niet gevaarlijk
De stierhaai, tijgerhaai en witte haai zijn de meest dodelijke haaien. Maar anders dan wat het gros van de mensen denkt, zijn de meeste haaien juist volkomen ongevaarlijk. Volgens Oosterbaan hoef je je voor de haaien in de Nederlandse wateren totaal geen zorgen te maken. “De enige haaien uit de Noordzee die eventueel een mens kwaad zouden doen zijn de neushaai en de haringhaai, maar ongelukken met deze haaien zijn erg zeldzaam. Zelfs de 12 meter lange reuzenhaai, die ook in de Noordzee voorkomt, is totaal ongevaarlijk.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar