Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: hondshaai

  •  
02-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
Hoornaars kraken een vogelhuisje, een grote olijfgroene zeelt tussen de waterplanten van de Leidse grachten en een hondshaai op de bodem van de Oosterschelde. Dat en meer, deze week in Zelf Geschoten.
Hondshaai verstopt tussen het wier
De hondshaai dankt zijn naam aan zijn karakteristieke kop, die met een beetje fantasie op die van een hond lijkt. Of op die van een kat. Zo wordt hij ook ‘kathaai’ genoemd in het Duits (Katzenhai) of in het Frans (chat de mer). Deze voor mensen ongevaarlijke haai van ongeveer een meter lang komt bij ons voornamelijk in de Noordzee voor.
Met zijn bruin gevlekte patroon dat iets wegheeft van een luipaardvacht, is de hondshaai goed gecamoufleerd. Je vindt deze meest algemene haaiensoort van Europa veelal in de buurt van een zand of modderbodem tussen het wier. “Hier kan hij zich goed verstoppen en gaat hij op zoek naar voedsel. Hij eet bijvoorbeeld krabben, garnalen of visjes”, vertelt Arthur Oosterbaan, conservator van Ecomare. Vooral in de schemering en ’s nachts is deze solitaire haai actief. In tegenstelling tot de meeste haaien, legt de hondshaai eieren. Deze olijfkleurige eieren vind je soms in de vloedlijn op het strand.
Niet gevaarlijk
De stierhaai, tijgerhaai en witte haai zijn de meest dodelijke haaien. Maar anders dan wat het gros van de mensen denkt, zijn de meeste haaien juist volkomen ongevaarlijk. Volgens Oosterbaan hoef je je voor de haaien in de Nederlandse wateren totaal geen zorgen te maken. “De enige haaien uit de Noordzee die eventueel een mens kwaad zouden doen zijn de neushaai en de haringhaai, maar ongelukken met deze haaien zijn erg zeldzaam. Zelfs de 12 meter lange reuzenhaai, die ook in de Noordzee voorkomt, is totaal ongevaarlijk.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.