Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zelf Geschoten: De havik en de buizerd

10 okt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
Van vechtende roofvogels tot een verlamde spin: Dat en meer deze week in Zelf Geschoten.
De havik bewaakt in deze Zelf Geschoten zijn prooi. Haviken zijn gespecialiseerd in de jacht op (roof)vogels, konijnen en andere kleine zoogdieren. De havik achtervolgt de prooi door het bos en voert dan vanuit een hinderlaag een pijlsnelle verassingsaanval uit. Met zijn krachtige klauwen dood de havik het dier. 
De buizerd probeert in dit filmpje de prooi te stelen. Het vangen van zo’n snel bewegend klein dier is niet namelijk niet echt de kracht van de buizerd. Zij eten eerder muizen, zieke konijnen, wormen en dode dieren. Die dode dieren vinden ze bijvoorbeeld langs de kant van de weg of, zoals hier, in de klauwen van een havik. Buizerds jagen dan ook anders dan haviken, op warme dagen vanuit de lucht waarbij ze dankbaar gebruik maken van de thermiek die ze hoog en ver draagt en bij slechter weer zittend vanaf een uitzichtpost.