Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: Dagpauwoog

  •  
05-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Een sterke mestkever, opwarmende adders en een prachtige dagpauwoog: dit en meer deze week in Zelf Geschoten.
De dagpauwoog overwintert als een vlinder op een koele en vochtige plaats in een schuur of in een boom en komt in het voorjaar als één van de eerste vlinders weer tevoorschijn.
Territorium
In het voorjaar verdedigt het mannetje zijn territorium. Zodra er een vrouwtje langs vliegt wordt zij achtervolgd door het mannetje, waarna de paring kan plaatsvinden. In tegenstelling tot veel andere vlindersoorten verschillen de mannetjes en vrouwtjes niet van uiterlijk.
Rupsen
De jonge rupsen van de dagpauwoog leven samen in spinselnesten. De volwassen rupsen leven solitair. De verpopping van de vlinder vindt meestal plaats op een waardplant. In het geval van de dagpauwoog: de grote brandnetel.
Camouflage
Dagpauwogen zijn schuwe vlinders die zich niet makkelijk laten benaderen. Wanneer de vlinder in rust op een plant zit klapt hij zijn vleugels tegen elkaar boven het lichaam. Op die manier is de prachtige tekening die bovenop de vleugels zit niet te zien en lijkt de dagpauwoog een dor blaadje.
Wil je ook jouw filmpje terugzien in onze uitzending? Pak dan snel je camera en ga op pad. Nog wat inspiratie nodig? Bekijk dan de Zelf Geschoten filmpjes op onze website.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.