Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: borende sluipwesp

  •  
17-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
Screenshot ZG4
Deze week in Zelf Geschoten: een swingende ransuil, een eitjes leggende sluipwesp, een stampende steenmarter, zwermende spreeuwen en een knabbelende grondeekhoorn.

Sluipwesp in het hout

In Nederland komen ongeveer 4000 soorten sluipwespen voor. Zeker dertig soorten hiervan doorzoeken hout om hun eitjes af te zetten. Ze leggen hun eitjes op de larven van kevers of houtwespen.
Op het filmpje is een vrouwtje te zien van de Dolichomitus mesocentrus , een soort zonder Nederlandse naam, volgens EIS -medewerker Kees Zwakhals. Met haar legbuis, ook wel ovipositor genoemd, probeert ze larven van boktorren te vinden. Die legbuis bestaat uit drie delen: een middendeel met aan beide zijkanten een soort zaagjes. De zaagjes zijn voorzien van groeven en tanden waarmee de sluipwesp de legboor het hout in wrikt. In het middendeel zit een kanaal waardoor het eitje wordt vervoerd. Dat eitje is eigenlijk een zakje met vloeistof dat in het kanaal tot een lange worst wordt vervormd. Het is goed te zien dat er tijdens het boren twee slippen naar achteren uitsteken. Deze slippen spelen bij het boorproces geen enkele rol, maar hebben aan het begin geholpen met het positioneren van de legbuis.
Heb jij ook iets opmerkelijks, moois, bijzonder of leuks in de natuur gefilmd? Stuur het op en misschien zie je jouw filmpje terug in Vroege Vogels.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.