Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: Blauwe Reiger

  •  
12-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Een reebok die zijn geuren verspreidt, hongerige merels en een blauwe reiger die zich geen raad weet met een enorme paling: dit en meer deze week in Zelf Geschoten.
Menu
Iedereen kent de blauwe reiger wel. Minuten lang staat hij stil in het water te wachten totdat er een lekker hapje langs komt zwemmen. De blauwe reiger is een echte sloot-specialist en weet precies hoe hij daar op de beste manier vis kan vangen. De reiger geeft de voorkeur aan water dat 20 tot 40 centimeter diep is.
Wanneer de reiger in grasland naar voedsel op zoek is eet hij vaak mollen, muizen en grotere insecten zoals sprinkhanen.
Wisselende relatie
De band tussen de reiger en de mens is niet altijd geweest zoals die nu is. Vroeger was de blauwe reiger een schuchtere vogel, die teruggetrokken leefde. Kolonies van reigers werden toen vaak het doelwit van stroperij. De vogel werd daarnaast regelmatig gegeten. Later, in de twintigste eeuw werd in Nederland de helft van de moerassen drooggelegd. De reiger verloor hierdoor een groot deel van zijn leefgebied aan de mens. Nu leeft hij, streetwise geworden, brutaal tussen de mensen.
Wil je ook jouw filmpje terugzien in onze uitzending? Pak dan snel je camera en ga op pad. Nog wat inspiratie nodig? Bekijk dan de Zelf Geschoten filmpjes op onze website.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.