Vroege Vogels

Zelf Geschoten: badderende spreeuwen

  •  
17-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Spreeuw neemt bad

© Spreeuw neemt bad. Fotograaf: PietBroekhof

Deze week in Zelf Geschoten: vechtende buizerds, badderende spreeuwen, een dagpauwoog in de wind, een otter met een visje en een tijgerspin met haar eicocon.

Vieze vogels zijn oplettender

Bijna alle vogelsoorten nemen af en toe een bad. Maar waarom de vogels badderen, is nog niet precies duidelijk. Een van de theorieën is dat het gebadder goed is voor het verendek. Onderzoekers redeneerden dat als deze theorie klopt, de vliegprestatie van vieze veren achteruit gaat en een vieze vogel dus alerter moet reageren op gevaar.
Om dit te testen hebben Britse biologen in 2012 een twintigtal spreeuwen onderzocht. Ze verdeelden de vogels in twee groepen: de ene groep mocht drie dagen badderen, de andere groep had geen vogelbadje tot hun beschikking. De biologen gaven de spreeuwen een schaaltje met lekker voedsel en keken naar de reactie van de vogels op een opgenomen alarmroep van een spreeuw.
De schone vogels aten rustig door van hun maaltje. De vuile spreeuwen daarentegen waren meer op hun hoede. De biologen denken dat het ontbreken van een bad chronische stress veroorzaakt bij de vogels.
Door een storing kunnen de fragmenten niet goed geknipt worden. Het fragment begint om 14.37 minuut.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.