Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zelf Geschoten_07_12_2015

  •  
07-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
In deze aflevering van Zelf Geschoten: een klapekster, badderende goudhaantjes, loerende torenvalk, een veenmol en een nieuwsgierige otter. Deze Europese otter is ‘gevangen’ op een cameraval. De beelden zijn gemaakt in de Alde Feanen in Friesland. 

Het gaat beter met de otter
Zo’n 30 jaar geleden ging het heel slecht met de otters in Nederland. Door de slechte waterkwaliteit waren er steeds minder. Maar rond het jaar 2000 werd er actie ondernomen. De waterkwaliteit verbeterde en er werden otters uitgezet. 
Zo ook in Friesland. In Alde Feanen zijn in 2011 otters uitgezet. In totaal komen daar nu zo’n acht tot tien otters voor. Tjibbe de Jong heeft een aantal cameravallen in het gebied geplaatst. Zo heeft hij deze Europerse otter kunnen filmen.
Meer nacht- dan dagdier.
Otters zijn vooral ’s nachts actief. Hoewel ze ook soms overdag liggen te zonnebaden. Ze zijn gewend om in de nacht soms wel kilometers lopend af te leggen langs oevers. Het meest houden ze van oevers met riet, ruigte of struweel om dekking in te zoeken.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar