Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten_07_12_2015

  •  
07-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
In deze aflevering van Zelf Geschoten: een klapekster, badderende goudhaantjes, loerende torenvalk, een veenmol en een nieuwsgierige otter. Deze Europese otter is ‘gevangen’ op een cameraval. De beelden zijn gemaakt in de Alde Feanen in Friesland. 

Het gaat beter met de otter
Zo’n 30 jaar geleden ging het heel slecht met de otters in Nederland. Door de slechte waterkwaliteit waren er steeds minder. Maar rond het jaar 2000 werd er actie ondernomen. De waterkwaliteit verbeterde en er werden otters uitgezet. 
Zo ook in Friesland. In Alde Feanen zijn in 2011 otters uitgezet. In totaal komen daar nu zo’n acht tot tien otters voor. Tjibbe de Jong heeft een aantal cameravallen in het gebied geplaatst. Zo heeft hij deze Europerse otter kunnen filmen.
Meer nacht- dan dagdier.
Otters zijn vooral ’s nachts actief. Hoewel ze ook soms overdag liggen te zonnebaden. Ze zijn gewend om in de nacht soms wel kilometers lopend af te leggen langs oevers. Het meest houden ze van oevers met riet, ruigte of struweel om dekking in te zoeken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.