Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Zeldzame winterkorrelhoed gevonden

29 jan 2006
  •  
leestijd 1 minuut
vv_newsimg_161478.jpg
Persbericht Vroege Vogels
Nieuwe paddestoel ontdekt
Hilversum, 29 januari - In kasteelpark Nijenrode in Breukelen is onlangs de winterkorrelhoed –officiele naam Cystoderma simulatum- gevonden.  De paddenstoel is zeer zeldzaam en werd tot nu toe alleen gevonden in Engeland, Duitsland en op Elba. Bijzonder is dat deze korrelhoed groeit op hout en vorstbestendig is. Dat meldden Peter Jan Keizer en Gert Immerzeel van de Nederlandse Mycologische Vereniging zondag in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels.
De paddenstoel is oranjekleurig tot roodbruin en grof radiair gerimpeld. De hoedrand blijft lang ingerold en is behangen met grove okerkleurige vlokken, waar de steel ook mee vol zit vanaf een vlokkige ringzone.
Het bosje waar de soort is gevonden is zeer vochtig, 15 jaar geleden vrijwel volledig verdronken en daarna ingestort, waardoor het letterlijk vol ligt met sterk vergane en bemoste stammen van es, eik en paardenkastanje.
De kasteeltuin van Nijenrode blijkt een toplokatie voor paddenstoelen. Al eerder werd er de zeldzame inktzwamsoort Coprinus strossmayeri gevonden. Mogelijk heeft deze rijkdom aan paddestoelen te maken met het van oudsher gunstige beheer, maar ook de aanwezigheid van veel oude bomen en de bodem van rivierklei en onderliggend veen spelen een rol.
Een reportage over de winterkorrelhoed, met Peter Jan Keizer en Gert Immerzeel is terug te horen via Real Audio. Luister naar de uitzending >>
Meer informatie is ook te vinden op de website van de Nederlandse Mycologische Vereniging: www.paddestoelenkartering.nl   onder de rubriek bijzondere waarnemingen.
Bron: Vroege Vogels

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's