De Zeepeduinen bij Burgh-Haamstede (Zeeland) zijn een eldorado voor insecten. Dat stelt Natuurmonumenten. Zeldzame soorten als de kleine parelmoervlinder, de heivlinder en bruin blauwtje zijn explosief toegenomen, evenals de blauwvleugelsprinkhaan. Ook meer algemene soorten doen het goed in het duingebied.
De Zeepeduinen zijn in de afgelopen twintig jaar begraasd door pony’s. Hierdoor is het duingebied net als vroeger weer open geworden en rijk aan geschikte planten voor insecten. In het gebied zijn in 2005 130 heivlinders, 92 bruin blauwtjes en 55 kleine parelmoervlinders geteld en Natuurmonumenten verwacht voor 2006 zeker een gelijk aantal. De grote hoeveelheid zeldzame vlinders geeft aan dat het ook goed moet gaan met de andere insecten, omdat de vlinders nu eenmaal zeer hoge eisen stellen aan de leefomgeving. Die is aantrekkelijk gemaakt dankzij de begrazing van honderd pony’s.
Ook zijn berken uit de grond getrokken en duinvalleien zijn gemaaid en her en der geplagd. Zo ontstonden weer kale plekken waar het zand kan stuiven en komt schrale vegetatie terug. Een van de dieren die hier duidelijk van heeft geprofiteerd is de blauwvleugelsprinkhaan waarvan er vorig jaar ruim 200 zijn geteld.
De (zeldzame) vlinders kunnen in deze tijd van het jaar gemakkelijk gespot worden in het duingebied bij Burgh-Haamstede. Door het gebied lopen verschillende wandelroutes.