Vroege Vogels

Zeldzame vlinder floreert in Limburgse Roerdal

  •  
26-09-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_139644.jpg
Het donker pimpernelblauwtje floreert in het Limburgse natuurgebied het Roerdal. Dit jaar is het aantal vlinders van die zeer zeldzame soort verdubbeld. In algemene zin is 2005 een ,,onverminderd slecht'' jaar geweest voor de vlinders in Nederland, maakte de Vlinderstichting maandag na onderzoek bekend.
Het donker pimpernelblauwtje verdween rond 1970 uit Nederland. In heel Europa is de soort de afgelopen decennia zeer zeldzaam geworden. In het Brabantse natuurgebied de Moerputten is de vlinder begin jaren negentig opnieuw en met succes uitgezet. De groep pimpernelblauwtjes in Limburg is volgens de stichting het resultaat van kolonisatie van een kleine Duitse kolonie verderop in het rivierdal.
De vlindersoort is kwetsbaar omdat de rupsen zich voeden met de grote pimpernel, een plant die vooral in wegbermen en langs slootjes voorkomt. Ook is het donker pimpernelblauwtje afhankelijk van de gewone steekmier. De rupsen overwinteren in het nest van die mierensoort.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.