Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzame vale gier in Nederland gezien_07_04_2014

  •  
07-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gierrr_01.PNG

© Foto: Jan de Jong

Maandagochtend 7 april is een zeldzame vale gier in Nederland op meerdere plekken gezien. De imposante aaseter is volgens Natuurmonumenten een welkome aanvulling op de Nederlandse natuur.
De aanwezigheid van de zeldzame dwaalgast is gemeld op de website waarneming.nl. De roofvogel is afgelopen zondag gezien in Gelderland bij Rossum en ook bij Kerkdriel in Noord-Brabant. Het gaat volgens de waarnemers om een wild exemplaar.
Jan de Jong kon de gier filmen. Bekijk de beelden die hij maandagmorgen wist te maken hieronder:
Welkome opruimer
De vale gier behoort tot de roofvogels, maar is een aaseter die vliegend zoekt naar karkassen van dieren. Ecoloog Michiel van der Weide van Natuurmonumenten: “De vale gier is een uitstekende opruimer van karkassen in de natuur. Hun broedgebied is alleen de laatste honderd jaar steeds kleiner geworden. Vroeger waren er veel meer kadavers voorhanden. Dit heeft te maken met wet- en regelgeving. In veel landen worden karkassen geruimd.”
Het aantal vale gieren in Europa is ook wegens vergiftiging en afschot afgenomen. De vogelsoort is wat Natuurmonumenten betreft een welkome aanvulling op de Nederlandse natuur. De gieren leveren een nuttige bijdrage aan de natuur omdat er voldoende voedsel voorhanden is, zoals overgebleven resten van reeën, herten en zwijnen.  
Zeldzame verschijning
Vale gieren houden van landschappen met een gevarieerd reliëf omdat ze graag van opstijgende luchtstromen gebruik maken bij het vliegen. In Europa komen ze voor van Spanje tot de Balkan. Het dier dat is gezien in Kerkdriel en Rossum is een zeldzame verschijning. De laatste waarneming van de vogel dateert uit 2012.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.