Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zeldzame soorten in boerennatuur

1 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
boomkikker

© Boomkikker - Fotograaf jvriens

Wie aan het boerenland denkt, denkt wellicht niet direct aan zeldzame soorten als boomkikker, knoflookpad en grote modderkruiper. Toch kwamen deze soorten vroeger veelvuldig voor in het kleinschalige agrarische landschap. Intensivering van de landbouw heeft deze soorten geen goed gedaan. Maar hoe gaat het nu met deze soorten?
Bijzondere waarnemingen'
In 2016 is door het hele land volop geïnventariseerd in het agrarische gebied, door zowel vrijwilligers als professionele krachten. Op meerdere locaties zijn daarbij knoflookpadden en boomkikkers waargenomen. Dat geldt ook voor de lastig te vangen grote modderkruiper, die zelfs op nieuwe locaties is gevangen. Ook meer algemene soorten van het agrarisch gebied, zoals kleine modderkruiper en bittervoorn zijn veelvuldig gevangen. Een andere bijzondere waarneming bestond uit enkele graskarpers. De eerste resultaten zijn dus veelbelovend maar meer onderzoek in 2017 is nodig.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar