Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Zeldzame soorten in boerennatuur

1 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuut
boomkikker

© Boomkikker - Fotograaf jvriens

Wie aan het boerenland denkt, denkt wellicht niet direct aan zeldzame soorten als boomkikker, knoflookpad en grote modderkruiper. Toch kwamen deze soorten vroeger veelvuldig voor in het kleinschalige agrarische landschap. Intensivering van de landbouw heeft deze soorten geen goed gedaan. Maar hoe gaat het nu met deze soorten?
Bijzondere waarnemingen'
In 2016 is door het hele land volop geïnventariseerd in het agrarische gebied, door zowel vrijwilligers als professionele krachten. Op meerdere locaties zijn daarbij knoflookpadden en boomkikkers waargenomen. Dat geldt ook voor de lastig te vangen grote modderkruiper, die zelfs op nieuwe locaties is gevangen. Ook meer algemene soorten van het agrarisch gebied, zoals kleine modderkruiper en bittervoorn zijn veelvuldig gevangen. Een andere bijzondere waarneming bestond uit enkele graskarpers. De eerste resultaten zijn dus veelbelovend maar meer onderzoek in 2017 is nodig.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's