Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzame parasolzwam ontdekt

  •  
21-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
viltparasolzwamlepiota_tomentella--freek_van_loon_2.jpg

© Foto: Freek van Loon

Op de kleiige, lemige en kalkrijke bodem van recreatiepark ‘t Geestmerambacht ten noorden van Alkmaar worden geregeld zeldzame paddenstoelen gevonden die je eerder zou verwachten in Zuid-Limburg. Zo’n paddenstoel is de zeldzame viltparasolzwam. Tijdens een excursie in het recreatiepark die werd georganiseerd in het kader van de “Dag van de Populier” werd deze soort hier onverwachts aangetroffen.
Viltparasolzwam
De viltparasolzwam die op de Rode Lijst staat als gevoelig, komt in Nederland vrijwel uitsluitend voor in Zuid-Limburg. Hij wordt beschreven als voorkomend op voedselrijke, met strooisel bedekte of vermengde lemige grond langs paden of op vlakkere stukken in hellingbossen met mergel in de ondergrond. Het eerste deel van de omschrijving komt goed overeen met de locatie van de vondst in recreatiepark ‘t Geestmerambacht. Hier werd de viltparasolzwam langs een pad aangetroffen op vochtige lemige, kleiige en kalkrijke bodem. Buiten Zuid-Limburg werd de viltparasolzwam ook in Mijnsheerenland (Zuid-Holland) en in de IJsselvallei onder Zwolle gevonden.
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.