Een onderzoeker van Alterra Wageningen UR vond in maart in natuurgebied Korte Broek bij Vaassen diverse zeldzame mossoorten, waaronder het zeer zeldzame Geel schorpioenmos. Het werd gevonden in het terrein waar begin jaren negentig natuurontwikkeling plaatsvond, waarbij een deel van fosfaatrijke bovengrond werd afgraven en de afwatering is verbeterd.
Onderzoeker Bijlsma: “In het relatief oude westelijke deel trof ik een mooie plek Geel schorpioenmos, een soort van de EU Habitatrichtlijn. Dit mos was na 1950 uitgestorven in Nederland, maar werd in 1998 herontdekt op twee plekken in Nederland. Het is een soort die voorkomt in ijzerrijke kwelmoerassen. Een groot succes voor dit stuk natuurontwikkeling!”
Pioniermossen
Geldersch Landschap & Kasteelen heeft ruim een jaar geleden in een ander deel van natuurgebied Korte Broek vergelijkbare maatregelen uitgevoerd om voormalige landbouwgrond om te kunnen vormen naar bloem- en waterrijk grasland. Hier werd op de nog vrijwel kale bodem het Veenkortsteeltje ontdekt. Dat is bijzonder omdat er van deze mossoort al meer dan 10 jaar geen vindplaats meer bekend was in Nederland en het dus op de Rode Lijst staat als verdwenen.
Op enkele plekken werd het Veenkortsteeltje samen met het Langhalsmos aangetroffen, onder de mossen dé ambassadeur van natuurontwikkeling. Het is uiterst zeldzaam in heel Europa en in Nederland bekend van een vondst uit 1855 bij Ede. Sinds 1992 is deze soort echter in diverse natuurontwikkelingsterreintjes opgedoken waaronder in 2004 langs de Tongerense beek. Beide soorten hebben een zeer langlevende diasporenbank. Ze zijn maar enkele jaren bovengronds en verdwijnen dan weer ondergronds.