Zeldzame monniksgier in Oostvaardersplassen
• 23-03-2005
• leestijd 1 minuten
© Oostvaardersplassen BC
De zeldzame monniksgier is gesignaleerd in de Oostvaardersplassen in Flevoland. Dat maakte Staatsbosbeheer dinsdag bekend. De grote roofvogel met een spanwijdte van ruim drie meter, is sinds 1800 nog maar drie keer eerder in Nederland gezien, zegt een woordvoerder van de natuurbeheerder.
De gier is vorige week al in Noord-Brabant gezien en is vermoedelijk na een speurtocht naar een geschikte plek in de Oostvaarderplassen neergestreken.
De laatste keer dat in Nederland een monniksgier tijdelijk neerstreek was in 2000 toen een exemplaar enkele maanden de gemoederen onder de vogelliefhebbers bezighield. De vogel werd onder andere gesignaleerd op de Maasvlakte bij Rotterdam en op plaatsen in Friesland en Noord-Holland.
De monniksgier komt normaal gesproken voor in Zuid-Europa en Azië. Vogelaars ontdekten het beest tijdens een excursie door het natuurgebied in Lelystad. "Hoe hij hier is terechtgekomen, weet ik niet. Hij vindt hier in elk geval rust, ruimte en voedsel. Uiteindelijk zal hij wel weer weggaan, vermoed ik. Het is zeg maar een tijdelijke topper", aldus de zegsman.
Volgens Staatsbosbeheer zijn er nog maar ongeveer duizend monniksgieren op de wereld. De gast in de Oostvaardersplassen is niet gemakkelijk te vinden. Het gebied is 6000 hectare groot en de roofvogel leeft veel op de grond. "Als hij vliegt, zie je hem meteen. Hij is zo groot. Maar op de grond is hij moeilijk te traceren."
(Bron: ANP)