Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zeldzame kwabaal opnieuw gehoord in Friese plas

  •  
13-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
817 keer bekeken
  •  
jonge kwabaal

© foto: www.blikonderwater.nl

In de Lippe Gabriëlsplas vlakbij Drachten in Friesland leven kwabalen. Natuuronderzoekers hebben de kenmerkende trommelgeluiden van deze voor Nederland zeer zeldzame en ernstig bedreigde vis op band vastgelegd. Tot voor kort werd aangenomen dat de kwabaal in Friesland uitgestorven was, aldus de wetenschappers.

Een kwabaal is een soort zoetwaterkabeljauw. De vis verstopt zich onder stenen en in holtes in heel diep water dat niet te warm mag zijn. Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw is de soort uit Nederland verdwenen door onder andere inpoldering en steeds warmer wordend water. In de Vinkeveense Plassen zit nog een zwaar beschermde kolonie kwabalen. De vis is een paar jaar geleden ook eens bij Zwolle gezien.

Trommelgeluiden in de paaiperiode

Een sportvisser zag in 2019 een kwabaal in de Lippe Gabriëlsplas. Omdat in die plas een zonnepark wordt aangelegd, is meteen een onderzoek gestart. Kwabalen zijn heel moeilijk te vinden, maar ze maken trommelgeluiden in de paaiperiode om elkaar te lokken. Daarom is in januari en februari van dit jaar sonaronderzoek gedaan. Volgens natuurorganisatie RAVON zijn de speciale trommelgeluiden op meerdere avonden op verschillende plekken gehoord. DNA-onderzoek in het water had geen resultaat, mogelijk omdat er te weinig kwabalen in de plas zitten, aldus RAVON.

De wetenschappers gaan onderzoeken of de kwabaal mogelijk toch nog op meer plekken in de regio Drachten voorkomt.

Bron: ANP

Meer over:

kwabaal,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar