Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzame kwabaal opnieuw gehoord in Friese plas

  •  
13-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
917 keer bekeken
  •  
jonge kwabaal

© foto: www.blikonderwater.nl

In de Lippe Gabriëlsplas vlakbij Drachten in Friesland leven kwabalen. Natuuronderzoekers hebben de kenmerkende trommelgeluiden van deze voor Nederland zeer zeldzame en ernstig bedreigde vis op band vastgelegd. Tot voor kort werd aangenomen dat de kwabaal in Friesland uitgestorven was, aldus de wetenschappers.

Een kwabaal is een soort zoetwaterkabeljauw. De vis verstopt zich onder stenen en in holtes in heel diep water dat niet te warm mag zijn. Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw is de soort uit Nederland verdwenen door onder andere inpoldering en steeds warmer wordend water. In de Vinkeveense Plassen zit nog een zwaar beschermde kolonie kwabalen. De vis is een paar jaar geleden ook eens bij Zwolle gezien.

Trommelgeluiden in de paaiperiode

Een sportvisser zag in 2019 een kwabaal in de Lippe Gabriëlsplas. Omdat in die plas een zonnepark wordt aangelegd, is meteen een onderzoek gestart. Kwabalen zijn heel moeilijk te vinden, maar ze maken trommelgeluiden in de paaiperiode om elkaar te lokken. Daarom is in januari en februari van dit jaar sonaronderzoek gedaan. Volgens natuurorganisatie RAVON zijn de speciale trommelgeluiden op meerdere avonden op verschillende plekken gehoord. DNA-onderzoek in het water had geen resultaat, mogelijk omdat er te weinig kwabalen in de plas zitten, aldus RAVON.

De wetenschappers gaan onderzoeken of de kwabaal mogelijk toch nog op meer plekken in de regio Drachten voorkomt.

Bron: ANP

Meer over:

kwabaal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.