Vroege Vogels

Zeldzame kalfjes geboren

  •    •  
26-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
rund.jpg
In het natuurgebied Planken Wambuis zijn zeldzame kalfjes geboren. Het gaat om jongen van een Sayaguesa en een Tudanca, Spaanse runderrassen.
In het bos- en heidegebied Planken Wambuis (De Veluwe) leeft een kudde van oorsprong Spaanse runderen: de Sayaguesa's en de Tudanca's. Deze soorten zijn in het land van herkomst jarenlang als trekdier gebruikt en worden nu met uitsterven bedreigd. De dieren zijn eigendom van Peter van Geneijgen, maar begrazen gebieden van Natuurmonumenten.
Waar moeder Sayaguesa een diepzwarte koe is met imposante hoorns, is het kalfje een ontwapenende verschijning met een verrassend lichte kleur. Alleen het zwarte staartpuntje verraadt al iets van de volwassen kleur. Het Tudanca-kalf heeft al dezelfde donkere uitstraling met lichte 'bril' rond de ogen als de moeder.
Geniet, maar hou afstand
Wie de komende periode op Planken Wambuis wandelt of fietst, kan de moeders met hun jongen tegenkomen. Respecteer het moederinstinct van de runderen en bewaar een afstand van minimaal 25 meter met de dieren. De moeder zal haar jong altijd willen beschermen.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.