Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zeldzame kalfjes geboren

26 mrt 2010
  •  
leestijd 1 minuten
rund.jpg
In het natuurgebied Planken Wambuis zijn zeldzame kalfjes geboren. Het gaat om jongen van een Sayaguesa en een Tudanca, Spaanse runderrassen.
In het bos- en heidegebied Planken Wambuis (De Veluwe) leeft een kudde van oorsprong Spaanse runderen: de Sayaguesa's en de Tudanca's. Deze soorten zijn in het land van herkomst jarenlang als trekdier gebruikt en worden nu met uitsterven bedreigd. De dieren zijn eigendom van Peter van Geneijgen, maar begrazen gebieden van Natuurmonumenten.
Waar moeder Sayaguesa een diepzwarte koe is met imposante hoorns, is het kalfje een ontwapenende verschijning met een verrassend lichte kleur. Alleen het zwarte staartpuntje verraadt al iets van de volwassen kleur. Het Tudanca-kalf heeft al dezelfde donkere uitstraling met lichte 'bril' rond de ogen als de moeder.
Geniet, maar hou afstand
Wie de komende periode op Planken Wambuis wandelt of fietst, kan de moeders met hun jongen tegenkomen. Respecteer het moederinstinct van de runderen en bewaar een afstand van minimaal 25 meter met de dieren. De moeder zal haar jong altijd willen beschermen.

Meer over:

nieuws - natuur

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar