Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzame kaaszwam ontdekt op Huis ter Heide

  •  
20-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
Roze-kaaszwam_01.jpg
Natuurmonumenten is blij met de ontdekking van een zeer zeldzame paddenstoel in natuurgebied Huis ter Heide ten noorden van Tilburg. Deze week is officieel bevestigd dat het een Rhodonia placenta betreft.
De Rhodonia placenta behoort tot de familie van Kaaszwammen. Het is de eerste waarneming in Noord-Brabant. Vorig jaar werd de soort voor het eerst officieel in Nederland gemeld vanuit het Noord-Limburgse Lottum.
Roze kaaszwam
Hoewel de houtzwam officieel nog geen Nederlandse naam heeft, wordt hij vanwege zijn roze kleur al wel de 'roze kaaszwam' genoemd. In verse toestand vormt de zwam een groot plakkaat van roze kussentjes met heel veel kleine poriën. De soort groeit op dode stammen en stronken van naaldhout.
De ontdekking
Koos Werther struint al 40 jaar door de bossen van Huis ter Heide. Op 1 september deed hij zijn ontdekking tijdens het fotograferen van paddenstoelen. Hij was bezig een blauwe kaaszwam op de gevoelige plaat vast te leggen toen zijn blik op een dode stronk van een douglasspar viel. Het was de opvallend roze kleur van een houtzwam die zijn aandacht trok. “Mijn kennis van paddenstoelen reikt niet ver genoeg om alle soorten in het veld te herkennen”, vertelt Werther. Daarom dook hij thuis in de boeken, maar vond ook daar geen bevredigend antwoord. Op het forum van de website waarneming.nl tipte iemand hem op de Rhodonia placenta.
KNNV Tilburg
Werther nam contact op met de Paddenstoelenwerkgroep van het KNNV in Tilburg en stuurde een stukje van de houtzwam op voor microscopisch onderzoek. Paddenstoeldeskundige Luciën Rommelaars bevestigde dat het hier echt om de zeldzame soort gaat.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.