Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzame groenknolorchis na ruim 100 jaar in Zwanenwater

  •  
10-07-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
groenknolorchis.jpg
Dinsdag was het al te zien in de tv-uitzending van Vroege Vogels. Begin juni hebben medewerkers van ecologisch adviesbureau ten Haaf & Bakker de zeldzame groenknolorchis in het Zwanenwater (NH) gevonden. Een mijlpaal, want de laatste vermelding van deze plant in het Zwanenwater stamt uit 1895. In totaal groeien nu negen orchideeënsoorten in het Zwanenwater.
Groenknolorchis
De groenknolorchis groeit in veenmoerassen, strandvlaktes en jonge natte duinvalleien. In het Zwanenwater zijn de plantjes gevonden in een duinvallei die in 1992 is geplagd. In Noord-Holland groeit deze plant verder alleen maar op het Kennermerstrand, de Hors op Texel en in het plassengebied van het Gooi.
 
Natuurbeheer
Door gericht natuurbeheer doet Natuurmonumenten er alles aan om deze en andere plantensoorten voor het Zwanenwater te behouden. Voor het in stand houden van de bloemrijke hooilanden in het Zwanenwater maait Natuurmonumenten deze elk najaar en voert het maaisel af. Zo blijft de grond voedselarm en wordt voorkomen dat het gebied dichtgroeit met wilgen. De orchideeën zijn in Nederland strikt beschermd. Het plukken van planten in het Zwanenwater is niet toegestaan op basis van de Flora en Faunawet.
Wandelen
De uitbundige bloemenpracht van het Zwanenwater is het beste te zien langs het pad van de 4,5 kilometer lange wandelroute Moeras in de duin door dit afwisselende duingebied bij Callantsoog. De echte natuurkenners kunnen hier ook de vleeskleurige orchis, moeraswespenorchis en grote keverorchis onderscheiden.
Bron: Natuurmonumenten

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.