Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzame giftige vezelkoppen gevonden

  •  
14-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
giftige_vezelkop-_martijn_oud.jpg
Begin juni werden er in de Wilhelminalaan te Alkmaar een flink aantal Giftige vezelkoppen ontdekt. Een mooie vondst omdat de Giftige vezelkop zeer zeldzaam is en als bedreigd op de Rode lijst staat. De Giftige vezelkop is soms moeilijk te onderscheiden van de eetbare paddenstoel Voorjaarspronkridder. Hierdoor zijn er wel eens mensen per ongeluk vergiftigd.  
Giftig
Bijna alle vezelkoppen zijn min of meer giftig, maar alleen de Giftige vezelkop (Inocybe erubescens) doet zijn naam echt eer aan. Er hebben in het verleden een aantal gevallen van vergiftiging plaatsgevonden, soms met dodelijke afloop, die toegeschreven werden aan het onopzettelijk consumeren van deze vezelkop. De vergiftigingen vonden bijna allemaal plaats na consumptie van de veel gezochte en eetbare Voorjaarspronkridder (Calocybe gambosa), waar, natuurlijk onbedoeld, één of meer exemplaren tussen zaten van de Giftige vezelkop
Het verantwoordelijke gif is muscarine, het gif dat ook in de Vliegenzwam (Amanita muscaria) voorkomt, maar in de Giftige vezelkop in een hogere concentratie aanwezig is.
Lees het hele bericht op natuurbericht.nl
Foto: Martijn Oud
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.