Dit kleine uiltje is tijdens de trek behoorlijk de weg kwijt geraakt. Normaal gesproken vliegen dwergooruilen rond deze tijd van Zuid-Frankrijk naar tropisch Afrika om daar de winter door te brengen. Hoe dit vogeltje dan op een regenachtige nacht in Nederland verzeild is geraakt, is een raadsel.
Belabberde conditie
Het verzwakte vogeltje had zich op 18 september verscholen onder een containerkraan op de Maasvlakte. Daar werd hij opgemerkt door de kraanmachinist, die zich over het zielige uiltje ontfermde. Die ochtend kwam de dwergooruil binnen bij Vogelklas Karel Schot. Daar herkenden onze medewerkers de dwergooruil meteen, maar de eerste opwinding werd getemperd door de belabberde conditie van het vogeltje. Het is onze eerste zorg het uiltje in leven te houden en de eerste 24 uur zijn daarbij kritiek.
Kleine uil maakt zich groot
"De dwergooruil is nu aan de beterende hand. Hij reageert steeds feller op zijn verzorgers door te blazen en zich groot te maken. Ook eet hij intussen al zelfstandig, maar heeft nog veel rust en voedsel nodig om er helemaal bovenop te komen. Met de dag stijgen zijn overlevingskansen en we beginnen goede hoop te krijgen op een gelukkig afloop," aldus de opvang.
Zeldzame verschijning
In Nederland zijn sinds 1800 nog slechts tien eerdere meldingen van dwergooruilen bekend. Grappig toeval is dat twee eerdere vondsten ook al in Rotterdam plaatsvonden. Eén daarvan betrof een uiltje dat ook in de Vogelklas werd opgevangen en dat later in Frankrijk kon worden vrijgelaten. Hopelijk lukt dat deze keer weer.