Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzame diepzeevissen aangespoeld langs de kust

  •  
19-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
braam_05.jpg

© Braam

Het mooie winterweer heeft de laatste dagen veel wandelaars naar de kust en het strand gelokt. Van Terschelling tot de Brouwersdam zijn meldingen doorgegeven van aangespoelde Bramen, een zeldzame diepzeevis.
Op www.waarneming.nl zijn de afgelopen twee weken maar liefst zes waarnemingen van aangespoelde Bramen (Brama brama) doorgegeven. Ondanks dat Mantel- en Zilvermeeuwen een heerlijk maaltje hadden gehad aan deze dode Bramen, waren ze nog steeds als Braam herkenbaar.
Bramen
Waarnemingen van Bramen worden vooral in de wintermaanden gedaan. Grote invasies met ruim honderd meldingen van aangespoelde Bramen zijn bekend uit de jaren 1952,1976 en 1979; uit december 2008 en de winter van 2009. IMARES onderzoekt deze invasies en heeft tegenwoordig een direct emailadres voor bijzondere waarnemingen zoals aanspoelingen en vreemde vangsten. Mail IMARES
Kenmerken
U kunt een Braam herkennen aan zijn zeer zwaar gebouwde kop met een grote bek en scherpe tanden, grote borstvinnen, een hoge rugvin en een grote gevorkte staart. De grootte varieert van 40 tot 70 centimeter en het gewicht kan makkelijk 6 kilogram bedragen. Aangespoelde Bramen worden snel opgegeten door Mantelmeeuwen en Zilvermeeuwen, waardoor ze makkelijk over het hoofd gezien kunnen worden.
Tekst: Kris Joosten, RAVON
Afbeelding: Canadian Museum of Nature, Ottawa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.