Zeldzame citroenslak aangetroffen
• 15-02-2015
• leestijd 2 minuten
© Citroenslak gevonden tijdens de LIMP excursie. Foto: Peter H van Bragt
Tijdens de LIMP excursie van 7 februari 2015 is er in de noordwestelijke Oosterschelde een zeldzame citroenslak aangetroffen. En als kers op de taart is er bij nader onderzoek op dit dier voor de eerste keer in Nederland een zeenijntje, een parasitair roeipootkreeftje in de kieuwkrans van deze soort zeenaaktslak aangetroffen.
Stichting ANEMOON organiseert meerdere keren per jaar de zogenaamde LIMP excursies. LIMP staat voor Litoraal Inventarisatie en Monitoring Project. Het is bedoeld om inzicht te verkrijgen in de trends en seizoenspatronen van karakteristieke soorten uit het litoraal, de zone tussen de eb- en vloedlijn, en om de verspreiding van deze soorten in kaart te brengen.
Zeldzaam
Citroenslakken zijn zeenaaktslakken die zelden op de Nederlandse kust worden aangetroffen. Met het intensieve monitoren door de vrijwilligers van Stichting ANEMOON van de biodiversiteit in de Oosterschelde en Grevelingenmeer en het zeer kleine aantal waarnemingen weten we met zekerheid dat dit tenminste hier een zeer zeldzame soort is.
Sinds 1985 zijn er door sportduikers niet meer citroenslakken in de Zeeuwse Delta aangetroffen dan er vingers aan één hand zitten. De vondst van een halfvolwassen citroenslak tijdens de ANEMOON LIMP excursie van 7 febr. 2015, door Jurrien van Deijk is dus zeer bijzonder te noemen.
Voedsel
Citroenslakken zijn bekend van IJsland, de Noordkaap, Oostzee en langs de West-Europese kust tot in de Middellandse. Mogelijk leven er meer citroenslakken op de wrakken en ander hard substraat op de Noordzee. Maar daar wordt helaas veel minder intensief onderzoek naar onze mariene biodiversiteit gedaan. Het voedsel van de citroenslak bestaat uitsluitend uit korstvormige sponzen: o.a. bleke piekjesspons en broodspons. Broodspons is bij de LIMP excursie ook veelvuldig aangetroffen.
Zeenijntje
En als kers op de slagroom van de taart leverde nader onderzoek ook een exemplaar van het zeenijntje, verborgen in de kieuwkrans van de slak, op. Voor zover ons bekend is dit tenminste voor de Nederlandse kust de eerste waarneming van dit parasitair roeipootkreeftje op deze soort zeenaaktslak.
Tekst en foto: Peter H van Bragt en Luna van der Loos
Stichting ANEMOON