Vroege Vogels

Zeldzame blaarkop terug in de Nederlandse wei

  •  
26-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
265 keer bekeken
  •  
blaarkoppen

© Nieuwsgierige blaarkoppen naast de Holstein-Friesian koe. Fotograaf: Jesper Buursink

Van de oud-Hollandse Groninger blaarkop waren er nog maar weinig over in Nederland. Maar deze robuuste koe zou weleens de redder kunnen worden van de natte veenweidegebieden en de bekende zwart-witte koe vervangen.

Blaarkop

De blaarkop is een oud-Nederlands runderras dat al sinds de late Middeleeuwen beschreven wordt. De koe werd door haar karakteristieke eigenschappen al snel geliefd en veel gebruikt bij veetelers. De robuuste koe is zowel een melk-als vleeskoe, is in staat ook moeilijke grassen te verteren, kan natuurlijk afkalveren en doet het prima op vochtige weidegrond. Kortom ideaal voor het Nederlandse landschap.
Echter door de intensivering van de veeteelt kwam de focus te liggen op melkproductie. De blaarkop werd langzaam vervangen door de hiervoor gefokte Holstein-Friesian koe; de bekende zwart-witte koe van de melkpakken. De blaarkop werd steeds zeldzamer in de weidegebieden en wordt momenteel zelfs gerekend tot een zeldzame huisdiersoort.

Redding voor de landbouw op veen

Maar dit zou wel eens kunnen veranderen. Door de huidige kunstmatige lage waterstand in de veenweidegebieden klinkt deze elk jaar met een centimeter in. Hierdoor zakt het land weg maar laat het veen ook veel CO2 los. Slechts nieuws voor weidevogels als de grutto die niet meer bij de wormen kunnen. Nu is het van belang om de veengebieden weer nat te maken maar dit betekent moeilijke grassoorten en zompige grond. Niet geschikt voor de Holstein-Friesian maar ideaal voor een meer robuustere koe: de blaarkop.
Bij Kennis Transfer Centrum  in Zegveld doen ze onderzoek naar de nodige veranderingen die gaan plaatsvinden in de veenweidegebieden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.