Vroege Vogels

Zeldzaam papegaaizwammetje

  •  
28-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
824 keer bekeken
  •  
IMG_20141127_110520033.jpg

© De laatste papegaaizwammetjes Martijn Oud met een papegaaizwammetje De zeldzame grootsporige champignon

2014 is het jaar van de salamander, de eekhoorn, de spreeuw en van de zwartblauwe rapunzel, maar ook het jaar van het papegaaizwammetje. Dit kleine groene paddestoeltje is een bijzondere soort.
Wasplaten
Het papegaaizwammetje behoort tot de wasplaten. Dit is een veelal felgekleurde paddestoelensoort die kenmerkend is voor schrale graslanden waar de bodem lang met rust is gelaten, aldus Martijn Oud van de Nederlandse Mycologische Vereniging  Als ergens het zeldzame papegaaizwammetje groeit, duidt dat op goeie milieu-omstandigheden. Een omgeving waar ook veel andere wasplaten zich thuis zullen voelen zoals sikkelkoraalzwammetjes, aardtongen en satijnzwammen. 
Jaar van het papegaaizwammetje
Het resultaat hiervan is dat er veel extra waarnemingen van dit kleine zeldzame zwammetje worden geregistreerd. Tot nu toe maar liefst 1694 exemplaren in 64 uurhokken (locatie van 5 bij 5 kilometer), waarvan enkele nieuwe locaties.
In 2013 heeft Staatsbosbeheer in samenwerking met de Nederlandse Mycologische Vereniging voor het eerst in de geschiedenis een wasplatenreservaat ingesteld, het 'Wasplatenreservaat De Rotstergaaster Wallen' in Friesland. De waarnemingen van de papegaaizwam op nieuwe locaties kunnen uitmonden in nieuwe reservaten. 
papegaaizwammetje
Fotograaf: euroblinkie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.