Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeker drie provincies tegen natuurakkoord

  •  
20-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Natuurr_01.jpg
In ieder geval drie provincies zijn tegen het natuurakkoord van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw en Natuur). Nadat eerder al Noord-Brabant en Groningen 'nee' stemden, zullen ook Provinciale Staten van Drenthe het akkoord verwerpen, waarin de overdracht van natuurbeheer aan de provincies is geregeld en daarbij een fiks pakket aan bezuinigingen. Noord-Holland stemde maandag wel voor.
Kat-en-muisspel
Een opmerkelijke rol was weggelegd voor de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma (PvdA). Munniksma was één van de onderhandelaars die namens de provincies met Bleker tot het akkoord kwam. Maar maandagavond riep hij tijdens een speciaal ingelaste vergadering de Drentse Staten op het toch niet te ondertekenen. Munniksma vindt het ,,onacceptabel dat Bleker een kat-en-muisspel speelt'' en de plannen telkens weer anders uitlegt. ,,Ik ben niet langer bereid dat geschuif en gedraai goed te praten. Het akkoord is verworden tot een gedrocht. Het gaat steeds heen en weer, en daarvan krijg ik het heen-en-weer.'' Drenthe neemt woensdag officieel een besluit.
Maximaal haalbare
De Drentse gedeputeerde staat nog wel achter de afspraken die de provincies 3 maanden geleden met Bleker hebben gemaakt. Die afspraken houden onder meer een bezuinigingspakket in dat tot 2014 kan oplopen tot zo'n 500 miljoen euro. ,,Het was, gezien het regeerakkoord dat in beton is gegoten, het maximaal haalbare.'' Maar hij verwijt de staatssecretaris nu dat die ,,wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid om de gevolgen van de draconische bezuinigingen eerlijk uit te leggen''. ,,Hij doet alsof er niets aan de hand is en wentelt de gevolgen af op de provincies die hij bovendien tegen elkaar uitspeelt. Het is de schuld van de staatssecretaris zelf als het akkoord straks aan flarden is.''
Woensdag
Provinciale Staten van Noord-Holland hebben maandagavond met 34 tegen 14 stemmen wel voor het natuurakkoord gestemd. Ook Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Limburg en Zeeland hebben de plannen goedgekeurd. Groningen en Noord-Brabant wezen het akkoord vorige week al af. Flevoland, Friesland en Overijssel nemen net als Drenthe woensdag een besluit.
Onduidelijk
Het is nog steeds onduidelijk wat er gebeurt als niet alle provincies instemmen met het akkoord. Bleker wil niet zeggen wat de gevolgen zijn als één of meer provincies de plannen verwerpen. De Tweede Kamer vergadert dinsdag over de plannen.
Bron: ANP
Foto: BertVeerman

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.