Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

‘Zeker 200 koala’s dood door bosbranden’

9 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Koala

© Twee koala's, bron: pixabay

Bij de zware bosbranden die sinds oktober Australië teisteren zijn tot nu toe zeker tweeduizend koalaberen om het leven gekomen. Dat hebben wetenschappers aan de Australische regering gerapporteerd. Omdat de bossen nog altijd op veel plaatsen in brand staan, vrezen de onderzoekers dat nog veel meer dieren dat niet zullen overleven. De natuurbranden in Australië zijn dit jaar twee maanden eerder uitgebroken dan gemiddeld de afgelopen jaren.

Volgens het hoofd van een opvang- en behandelcentrum voor koala's in de staat New South Wales zijn de huidige branden tot nu de dodelijkste voor de dieren. "Het is verschrikkelijk. En dan moet de zomer nog beginnen," aldus de directrice. Volgens een schatting van de Australische Koala Stichting AKF leven er nog tussen de 43.000 en 100.000 koala's in het wild.

Bescherming van de koala

De Australische deelstaat Queensland neemt maatregelen ter bescherming van koala's, die zwaar zijn getroffen door de bosbranden die al wekenlang woeden. De regering van de noordoostelijke deelstaat meldde zondag dat een gebied van 570.000 hectare wordt aangewezen als 'koala-prioriteitsgebied'.

De premier van Queensland, Annastacia Palaszczuk, zei tegen de krant Brisbane Times dat in het aangewezen gebied geen nieuwe activiteiten mogen worden begonnen die schadelijk zijn voor koala's. Ook komen er corridors om koala's veilig van het ene naar het andere gebied te laten trekken zonder dat de dieren daarbij wegen of woongebieden moeten doorkruisen.

Bron: ANP

Meer over:

bosbranden, koala

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar