Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeevissen passeren probleemloos Amsterdam

  •  
27-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_135664.jpg
Zoutwatervissen als bot en tong slagen erin om van de Noordzee door het Noordzeekanaal en het IJ in Amsterdam het zoete water in het Markermeer te bereiken. Dat hebben proefvangsten bij de Oranjesluizen aangetoond. Onderzoekers spraken maandag van opvallende resultaten.
Vispassages
De sluizen aan de oostkant van de stad vormden in het verleden een flink obstakel voor vissen die van van zout naar zoet water of andersom moeten zwemmen om zich te kunnen voortplanten. Rijkswaterstaat heeft daarom in de jaren 90 twee vispassages aangelegd in de sluizen en die blijken naar behoren te werken.
Trekvissen
Het Noordzeekanaal is ook voor stekelbaars, spiering en paling een cruciale verbinding. Het vormt een geleidelijke overgangszone van zout naar zoet water en leidt de vissen naar wateren waar ze graag bivakkeren. Onderweg krijgen trekvissen de gelegenheid zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden.
Verbeteren
Nog tot en met 2014 wordt gemeten hoeveel heen en weer trekkende vissoorten het Noordzeekanaal en de sluizen passeren. Het onderzoek levert naast aantallen ook tips op om het functioneren van de vispassages te verbeteren.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.