Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeeuwse stranden zijn het schoonst

  •  
26-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
strand_05.jpg
De schoonste stranden van Nederland liggen ook dit jaar weer in Zeeland. Maar liefst negen Zeeuwse stranden staan in de Schoonste Stranden Top 10 van NederlandSchoon, zo heeft juryvoorzitter en ANWB-directeur Guido van Woerkom maandagmiddag bekendgemaakt.
Julianadorp
De eerste drie plaatsen worden ingenomen door Domburg, Nieuwvliet en Noord-Beveland, met vrijwel gelijke scores. De enige 'vreemde eend in de bijt' is het strand van Julianadorp bij Den Helder, met een vijfde plaats.
De overige stranden in de top 10 zijn Groede, Oostkapelle, Zoutelande, Cadzand-Bad, Breskens en Vrouwenpolder.
Publiek
Voor het eerst zijn de schoonste stranden niet alleen gekozen door inspectieteams van de ANWB, zoals andere jaren. Het publiek had deze keer een even grote stem in het kapittel. Hun stem bepaalde de helft van het eindresultaat.
Stijger
Het strand van Julianadorp bij Den Helder was dit jaar de grootste stijger. Daar is een geweldige stap gezet met het schoonhouden van het strand en ,,dat werpt zijn vruchten af", aldus projectleider Henk Klein Teeselink van Nederland Schoon. De meeste stranden in Zuid- en Noord-Holland kunnen daar volgens hem nog wat van leren.
Peuken
Een groot probleem is volgens de inspectieteams de hoeveelheid sigarettenpeuken op de stranden. Daarom moeten er op de juiste plekken meer vuilnisbakken komen, denkt inspecteur John Leijer van de ANWB. ,,Je ziet dat daar waar voorzieningen zijn geplaatst, deze goed werken", zegt Meijer.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.