Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeeschildpadnesten tellen op Klein Curaçao

  •  
17-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
IMG-20151105-WA0006.jpg

© Schildpadnest

Op het toeristische eilandje Klein Curaçao, twee uur varen van Curaçao, vinden nestpatrouilles plaats waarbij zorgvuldig de nesten van zeeschildpadden gecontroleerd en onderzocht worden door vrijwilligers.
Bedreigd
Sinds 1996 worden zeeschildpadden op en rondom Curaçao beschermd. Helaas wordt dit miljoenen jaren oude dier nog steeds bedreigd met uitsterven door jacht, verstikking in grote visnetten en vervuiling van de zee. Daarbovenop lopen de nesten en de jonge zeeschildpadden als ze uit hun ei komen ook veel risico.
schildpad3_01
Vrijwilliger Babette van Ravenswaaij verzamelt tijdens nestcontrole ook afval.
Klein Curacao
Klein Curaçao is een kaal onbewoond eiland gelegen op twee uur varen van Curaçao. Toch is het voor toeristen de moeite waard om dit eiland te bezoeken. Dit komt door de witte tropische zandstranden maar nog meer door de mogelijkheid om met zeeschildpadden te zwemmen. Dit toerisme brengt ook risico met zich mee voor de schildpadnesten op het strand. 
schildpad2_01
Het kale onbewoonde Klein Curacao.
Markeren van nesten
Het Curaçaose onderzoeksinstituut Carmabi probeert de nesten op dit kleine eiland zo goed mogelijk te beschermen en tegelijk te onderzoeken. Dit doen ze door nestpatrouilles met vrijwilligers, het markeren van de nesten met GPS signalen en door uitgebreidt onderzoek. Onlangs zijn er bijvoorbeeld drie schildpadden gezenderd om een duidelijker beeld van hun leefgedrag te krijgen voor ze hun nesten bouwen.
schildpad1_01
Gemarkeerde zeeschildpadnesten.
Nieuws vanaf  Curaçao
Onze verslaggever Jesper Buursink is de komende tijd op Curaçao. Wekelijks zal hij verslag doen van dit autonome land binnen het Nederlands Koninkrijk. Van toekomstdromen over de ontwikkeling van een vuilnisbelt naar een Ecopark tot aan het enorme belang van sponzen op 100 meter diepte in de Caribische Zee.
Beluister ook de reportages over het Ocean Ecopark  en het nieuwe haaienreservaat .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.