Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeeschildpadden en blauwvintonijn beter beschermd

  •  
16-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zeeschildpad.jpg
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) kan zich dankzij een eenmalige bijdrage van de Nationale Postcode Loterij (NPL) extra inzetten voor de bescherming van zeeschildpadden en de blauwvintonijn. Beide soorten leggen grote afstanden af om zich te voeden en voort te planten. Tijdens hun reis komen ze allerlei uitdagingen tegen.
Op blauwvintonijn wordt volop gevist en de soort is daardoor ernstig bedreigd. Zeeschildpadden belanden vaak in sleepnetten als bijvangst. Een van de oplossingen is om een netwerk van beschermde gebieden op zee te creëren om deze soorten te beschermen.
De aarde bestaat voor ongeveer tweederde uit oceanen. Er leven meer dan honderd miljoen soorten, van allerlei vissoorten tot bijzonder koraal. Overbevissing bedreigt het leven onder water. Vissersboten vissen steeds dieper en verder uit de kust in gebieden die buiten de territoriale wateren van een land liggen. Dat heeft gevolgen voor kwetsbare soorten, zoals de blauwvintonijn en zeeschildpadden . Het WNF wil die kwetsbare soorten beschermen onder andere beschermde gebieden op volle zee in te stellen. Op dit moment is slechts 0,6 procent van de oceanen en zeeën beschermd.
Zeeschildpadden worden vaak onbedoeld bijgevangen. Dit kan gemakkelijk worden verholpen door de vishaken in de vorm van een ‘J’ te vervangen door een cirkelvormige haak, waardoor zeeschildpadden hier minder snel (makkelijk) aan kunnen blijven haken. Door de migratieroutes beter in kaart te brengen, weten vissers precies waar de zeeschildpadden zich bevinden en kan daar rekening mee worden gehouden. Net zoals zeeschildpadden zwemt de Atlantische blauwvintonijn ook de hele wereld over. De blauwvintonijn is zeer geliefd. Met name bij Japanners voor sushi. Na jaren van overbevissing staat het bestand op instorten is het bestand ingestort en wordt de soort met uitsterven bedreigd.
Het WNF kan zich dankzij deze eenmalige bijdrage van de NPL van twee miljoen euro nog beter inzetten voor de bescherming van de blauwvintonijn en zeeschildpadden. Op volle zee is er geen internationale wetgeving. Ook zijn er geen beheerplannen voor soorten als zeeschildpadden en blauwvintonijn. Een netwerk van beschermde gebieden is nodig om de meest bedreigde, bijzondere of kwetsbare gebieden en soorten te beschermen. Bijvoorbeeld om veilige migratieroutes te creëren voor zeeschildpadden en tonijn.
Bron: WNF

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor