Zeereservaten, anders wordt de vis wel heel duur betaald
• 21-12-2004
• leestijd 2 minuten
Greenpeace-actievoerders hebben vandaag 11.000 dode vissen en andere zeedieren bezorgd bij de Europese Unie in Brussel. De milieuministers bespreken deze week maatregelen voor de Europese zeeën.
De dode dieren staan voor de crisis in deze zeeën. Het is de ongewenste bijvangst (waaronder krabben, mosselen, inktvissen en veel jonge platvis) van twee uur vissen. In sommige gevallen bestaat de bijvangst uit 90% van de totale vangst. Greenpeace heeft inmiddels 200.000 handtekeningen in de landen rond de Noordzee verzameld van mensen die willen dat er zeereservaten worden ingesteld.
'Deze enorme verspilling van leven is symptomatisch voor wat er ieder uur van iedere dag plaatsvindt in de Europese zeeën', zegt Rosanna Micciché van Greenpeace EU. 'Wij roepen de Europese milieuministers op om een eind te maken aan deze onnodige vernietiging. Er moeten zo snel mogelijk zeereservaten worden ingesteld en maatregelen om alle schadelijke activiteiten in die gebieden te verbieden.'
Zeereservaten goed voor vis én visserij />
In zeereservaten krijgt vis de rust en ruimte om zich voort te planten. Na een paar jaar beginnen vissen uit het reservaat te zwemmen en zullen vissers rondom een reservaat meer en grotere vissen vangen. Dit blijkt uit praktijkervaring met zeereservaten elders.
Het quotacircus />
Greenpeace wil lange termijn regelgeving om de zeeën gezond te maken. De huidige regels in Europa falen in de bescherming tegen destructieve visserijmethoden, vervuiling en het winnen van gas, olie en zand. Een voorbeeld daarvan is het gegoochel met de cijfers van visquota. Dat circus begint weer op 21 december. Ieder jaar opnieuw adviseren wetenschappers om voor sommige vissoorten de quota op nul vast te stellen. Ieder jaar wordt dit advies genegeerd door de politiek.
Deel van Tweede Kamer blind voor toekomst zee/>
Ook de Nederlandse politiek kijkt niet naar de lange termijn. CDA, VVD, LPF en SGP willen dat minister Veerman bij de vaststelling van de quota meer tonnen vis voor de Nederlandse vissers binnenhaalt. De genoemde partijen vinden met name dat de hoeveelheid schol te beperkt is. Dit terwijl het met de schol helemaal niet goed gaat. Kijk op de door Greenpeace ontwikkelde
vis-a-card
welke vis beter met rust gelaten kan worden.