Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeer zeldzame vondst paddenstoel

  •  
06-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwart_wordende_cantharel--hannie_wijers_1.jpg

© Zwartwordende cantharel (foto: Hannie Wijers)

De zeer zeldzame zwartwordende cantharel is aangetroffen op de begraafplaats Heiderust te Rheden. Het gaat om de tweede vondst ooit in Nederland. De Zwartwordende cantharel staat niet alleen op de Nederlandse Rode Lijst, maar ook op de Europese lijst van bedreigde paddenstoelen, oftewel een zeer bijzondere vondst. Op begraafplaatsen worden, door het specifieke beheer, wel vaker bijzondere paddenstoelen ontdekt.
Opvallend gele paddenstoelen
Dat er op begraafplaatsen zeldzame paddenstoelen kunnen worden gevonden is geen publiek geheim. Op de begraafplaats Heiderust te Rheden zag een lid van de Nederlandse Mycologische Vereniging op een mossige plek een compacte groep opvallend gele paddenstoelen. Het waren overduidelijk cantharellen maar ze leken niet op de bekende hanenkammen. De plooien of lijsten onder aan de hoed waren daarvoor teveel ontwikkeld en anders gekleurd.
Bomen
Cantharellen bezitten geen plaatjes onderaan de hoed maar plooien of lijsten. Ze vallen mede om deze reden onder de plaatjesloze vlieszwammen (Aphyllophorales). Ze leven in symbiose met bomen. Op de vondstlocatie van begraafplaats Heiderust stonden verschillende loof- en naaldbomen waardoor niet precies kon worden gezegd met welke boomsoort de onbekende cantharellen in symbiose leefden.
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.