Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeer zeldzame roetvlek duikt op in duinen

  •  
24-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
thumbnail_roetvlek_-_luc_knijnsberg.jpg
In februari is de zeer zeldzame roetvlek gevonden in het Noord-Hollands Duinreservaat bij Bergen. Deze vlinder is in Nederland nog maar enkele malen waargenomen. De laatste waarneming was in 2001 in Drenthe. De vlinder werd waargenomen op smeer. Smeer is een stroopachtig mengsel van appelstroop vermengd met jam en alcohol.
Smeer bootst de in de natuur voorkomende overrijpe en gistende vruchten na. Het wordt op warme nachten voor zonsondergang op de boom gesmeerd en zodra het donker is en nachtvlinders actief worden zullen deze zich aan de smeer te goed doen.
Zo ook op deze februariavond waarbij er op een flink aantal zomereiken gesmeerd was. Op de smeerplekken zaten verschillende nachtvlinders zoals bosbesuil, wachtervlinder en een enkele winteruil. Deze nachtvlinders overwinteren als volwassen vlinder en zijn alleen in niet te koude nachten actief. Op een van de ingesmeerde bomen werd een Xylena (uilensoort) aangetroffen. Later werd aan de hand van de foto's de soort gedetermineerd als zijnde een roetvlek ( Xylena exsoleta ). Deze vlinder is uiterst zeldzaam in Nederland en is dan ook nog maar enkele malen waargenomen en dan vooral in het oosten van het land. De laatste Nederlandse waarneming was in 2001 uit Drenthe.
Tekst en foto: Luc Knijnsberg, Boswachter PWN
Lees meer op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.