Vroege Vogels

Zeer zeldzame hooiwagen gevonden

  •  
10-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hooiwagen.jpg

© foto: Robin Kraai

In het Onderste Bos in Zuid-Limburg is onder een stuk hout de zeer zeldzame hooiwagen Paranemastoma quadripunctatum gevonden. Dit dier bevond zich in de bosrand in een natuurgebied van ARK Natuurontwikkeling.
De Paranemastoma quadripunctatum heeft zijn naam niet mee, deze hooiwagen heeft nooit een Nederlandse naam gekregen en moet het nu doen met een lange, bijna niet uit te spreken wetenschappelijke naam. Toch is het een mooi en opvallend diertje. Veel mensen zien hooiwagens als een klein, bruinig bolletje met gigantisch lange poten. Deze hooiwagen ziet er een stuk spectaculairder en feller gekleurd uit dan de hooiwagens die iedereen zo goed kent. Dit beestje, met een lijfje van ongeveer 4 à 5 millimeter, is namelijk zwart van kleur met vier gele, meestal met elkaar verbonden vlekken. Op hun rug hebben ze zes bobbels en ze hebben veel kortere poten dan de meeste hooiwagens.
Al zijn deze hooiwagens best groot en hebben ze opvallende kleuren, ze zijn niet makkelijk te vinden. Een paar boomstronken of stenen omdraaien maakt de kans om deze soort te vinden een stuk groter.
Tekst: Robin Kraaij
Bron: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.