Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeer zeldzame gele granietuil in het Gooi

  •  
01-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
granietuil.jpg
In Hilversum is de zeer zeldzame gele granietuil gezien en gefotografeerd. Deze pure Gooibewoner werd voor het laatst zes jaar geleden in Laren aangetroffen.
Welke vlinder is dit?
Vorige week werd op de Facebookpagina van De Vlinderstichting een foto gezet met de vraag welke uil het hier betrof. Het bleek te gaan om de gele granietuil (Polymixis flavicincta), een uiterst zeldzame vlinder in Nederland. De laatste melding was uit 2006. De schoonzus van de fotografe, Miranda van Rijn, had het diertje zien vliegen in de huiskamer in Hilversum.
Alleen in het Gooi
De gele granietuil is een zeldzame soort en wordt in Nederland alleen in het Gooi gevonden. Het is een stevig gebouwde uil met een brede voorvleugel en een vrij grove tekening. De grondkleur van de vleugel is bleek groenachtig grijs, maar langs de rand van de donkere tekening bevinden zich vaak kleine oranje vlekjes.
Van rups naar vlinder
Het leefgebied van de gele granietuil bestaat uit vochtige weiden, rivieroevers en grazige ruigten. De rups leeft daar van diverse kruidachtige planten en grassen, waaronder kruiskruid, munt, paardenbloem en wilgenroosje. Ook worden ze soms in fruitbomen aangetroffen. De rups is er van april tot juli. Hij is ´s nachts actief en verbergt zich overdag dicht bij de grond. De verpopping vindt plaats in een stevige cocon in de grond. De soort overwintert als ei.
De vlinders verschijnen vanaf eind augustus en zijn tot in november te vinden. De soort heeft één generatie. De vlinders komen zowel op licht als op smeer en ook bezoeken ze bloemen. Overdag rusten ze op muren of paaltjes.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.