Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeer zeldzame geelbuikvuurpad keert terug in Vaals

  •  
21-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pad_13.jpg
Bijna verdwene n
De geelbuikvuurpad is een klein padje met een bruine wrattige bovenkant en een fel geel met zwartgrijze onderkant. Tot het begin van de zestiger jaren kwam de geelbuikvuurpad veel voor in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Voor de voortplanting gebruiken de padden tijdelijke wateren die vaak snel opdrogen, soms zijn dit zelfs sporen van tractoren die vol water staan. De ontwikkeling van eitje tot klein padje is hier op aangepast en gebeurt in minder dan acht weken. In Limburg bestond het leefgebied van de geelbuikvuurpad vooral uit overstromingszones van beken en natte graslanden met bronnen. Veel van deze natuurlijke natte plekken zijn verdwenen en hierdoor was dit bijzondere dier ook bijna verdwenen. Acties aan het einde van de twintigste eeuw leidden tot de ontwikkeling van vijf gebieden waar behoorlijke populaties leven, voornamelijk in groeves.
  • Lees verder op natuurbericht.nl
  • foto: Twan Teunissen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.