Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Reddingsplan voor de kleine valeriaan

  •  
17-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
757 keer bekeken
  •  
Kleine_valeriaan_WIki

Onderzoekers van de Wageningse universiteit zijn er in geslaagd om ongeveer honderd nieuwe pollen van de zwaar bedreigde kleine valeriaan te kweken. Deze pollen hebben in de zomer in de kas gebloeid en daarvan is zaad verzameld. Zaad en pollen worden verspreid in het Wisselse Veen bij Epe in Gelderland.\

Dat zal helpen om helemaal verdwijnen van de plant te voorkomen, hoopt Geldersch Landschap & Kastelen (GLK), dat het project samen met de Wageningse universiteit startte. 

Wissels Veen Klein Valariaan terug plaatsen 13-10-2021 319

Potjes met pollen worden teruggeplaatst door Peter Verbeek (Natuurbalans) en Andre de Bonte (Gelders Landschap)

© Irma Huisman Fotografie

Kleine valeriaan op de rode lijst

Kleine valeriaan (Valeriana dioica) is een plant uit de kamperfoeliefamilie, die vroeger algemeen in Nederland voorkwam. Nu staat de plant op de rode lijst van zeer bedreigde soorten. Dat komt volgens ecoloog André de Bonte van GLK omdat gebieden als elzenbroekbossen en blauwgraslanden door verdroging verdwijnen.

Kleine valeriaan groeit juist in gebieden waar schoon water aan de oppervlakte komt. Het was een verrassing dat een vrijwilliger van GLK een plantje in het Wisselse Veen ontdekte, aldus GLK.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.