Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Reddingsplan voor de kleine valeriaan

17 okt 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
530 keer bekeken
  •  
Kleine_valeriaan_WIki

Onderzoekers van de Wageningse universiteit zijn er in geslaagd om ongeveer honderd nieuwe pollen van de zwaar bedreigde kleine valeriaan te kweken. Deze pollen hebben in de zomer in de kas gebloeid en daarvan is zaad verzameld. Zaad en pollen worden verspreid in het Wisselse Veen bij Epe in Gelderland.\

Dat zal helpen om helemaal verdwijnen van de plant te voorkomen, hoopt Geldersch Landschap & Kastelen (GLK), dat het project samen met de Wageningse universiteit startte. 

Wissels Veen Klein Valariaan terug plaatsen 13-10-2021 319

Potjes met pollen worden teruggeplaatst door Peter Verbeek (Natuurbalans) en Andre de Bonte (Gelders Landschap)

© Irma Huisman Fotografie

Kleine valeriaan op de rode lijst

Kleine valeriaan (Valeriana dioica) is een plant uit de kamperfoeliefamilie, die vroeger algemeen in Nederland voorkwam. Nu staat de plant op de rode lijst van zeer bedreigde soorten. Dat komt volgens ecoloog André de Bonte van GLK omdat gebieden als elzenbroekbossen en blauwgraslanden door verdroging verdwijnen.

Kleine valeriaan groeit juist in gebieden waar schoon water aan de oppervlakte komt. Het was een verrassing dat een vrijwilliger van GLK een plantje in het Wisselse Veen ontdekte, aldus GLK.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar