Op het Indonesische deel van het eiland Borneo is voor het eerst in ruim twintig jaar een zeer bedreigde Sumatraanse neushoorn op de camera vastgelegd.
Vrees voor stropers
In april dit jaar vond het Wereld Natuur Fonds (WNF) in Oost-Kalimantan verschillende sporen die duidden op de aanwezigheid van neushoorns, zoals pootafdrukken en krassen op boomstammen. Een onderzoeksteam van WNF en wetenschappers heeft in juni 16 cameravallen gezet. Op de beelden die naar buiten zijn gebracht is een heel gezond dier te zien, terwijl hij tussen de bomen scharrelt. Een andere cameraval heeft vastgelegd dat een neushoorn een modderbad neemt. Volgens het WNF gaat het waarschijnlijk om twee verschillende dieren, maar dit wordt nog verder onderzocht. De exacte locatie van de opnamen wordt, vanwege de vrees voor stropers, niet bekend gemaakt.
Bescherming neushoorns
Het Indonesische ministerie van Bossen heeft de beelden vandaag getoond tijdens de opening van een top over de bescherming van Aziatische neushoorns in Lampung, Sumatra. Volgens Hans Beukeboom van het WNF geven deze beelden een goede basis om verder onderzoek te doen en om een strategie te bepalen voor bescherming van neushoorns. "Je ziet maar weer dat er nog zo veel leven onontdekt is in de oerwouden van Borneo. Daarom alleen al moeten de bossen goed beschermd worden en verstandig beheerd.” De overheid van Kalimantan zou er verstandig aan doen te stoppen met het uitgeven van mijnconcessies en ook moet ze verdere ontbossing tegengaan.
Versnippering leefgebied
De Sumatraanse neushoorn is de kleinste van de vijf neushoornsoorten die er nog zijn. Deze soort, waarvan er naar schatting minder dan 200 zijn, heeft twee hoorns en hij heeft als enige haren op zijn huid. Deze neushoorn leeft op Sumatra en komt verder sporadisch voor in Sabah, in het noorden van Borneo. Belangrijkste oorzaken voor het verdwijnen van de Sumatraanse neushoorn zijn stroperij en versnippering van leefgebied.
Bron: WNF
Nederlandse cameravallen live bekijken? Bezoek onze
Overstekend Wild
pagina!