Vroege Vogels

Zeepaardjes naar hun ouders

  •  
22-07-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_125009.jpg
Gisteren zijn 7 zeepaardjes, hippocampus erectus, in het zeeaquarium Het Arsenaal te Vlissingen overgebracht naar het grotere aquarium met hun ouders. De zeepaardjes zijn augustus 2004 geboren en waren bij de geboorte nog maar 5 mm groot. De vader van de zeepaardjes heeft de eieren 4 weken in zijn buidel uitgebroed en vervolgens de kleintjes gebaard.
Opkweek zeer bewerkelijk
Het opkweken van zeepaardjes is nog steeds een zeer bewerkelijk gebeuren.
De jonge diertjes eten uitsluitend levend plankton. Deze planktondieren werden dagelijks in kweekopstellingen in de onderzoeksruimten van Het Arsenaal opgekweekt. Na 2 maanden aten ze, 2 cm groot naast het plankton ook kleine aasgarnalen. Deze voedseldieren werden dagelijks verzameld in de Noordzee.
Zeepaard verschiet van kleur
Inmiddels zijn de zeepaardjes 7 cm en zwart van kleur. Hun ouders zijn geel-wit van kleur.
De diertjes zullen na enkele dagen ook de kleur van hun ouders aannemen. In het nieuwe aquarium staan veel lichtgekleurde wieren waaraan de ouders hun camouflagekleur hebben aangepast.
Kweekprojecten uitbreiden
De zeepaardjes zijn inmiddels geslachtsrijp en hopelijk zullen ze binnenkort ook voor nageslacht zorgen. In de onderzoeksruimte zijn inmiddels grotere kweekopstellingen gebouwd zodat er hopelijk volgend jaar opnieuw jonge zeepaardjes en andere vissen succesvol kunnen worden opgekweekt.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.