Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeenaaktslakken, bodemdieren, egels en alle overige onderwerpen

  •  
25-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
852 keer bekeken
  •  
Zeenaaktslak. Fotograaf: John de Jong

Zeenaaktslak

© Fotograaf: John de Jong

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 25 september 2022 terug op de volgende startpunten:
48:20 - Dynamiek van zeenaaktslakken
1:10:00 - Egeltelling
1:19:30 - Grote grazers | Vroege Vogels en andere dieren podcast
2:08:35 - Pissenbed en andere bodemdieren
2:21:40 - Groot nimfkruid
2:32:40 - Oesterboek

Dynamiek van zeenaaktslakken

We hebben het vaak over klimaatverandering en de effecten op de natuur, maar dat is dan meestal boven water. Ónder water is het niet anders: met zachte winters en een zomerse watertemperatuur van 22 graden gebeurt daar ook van alles.  Bioloog Peter van Bragt verzamelde waarnemingen van zeenaaktslakken in de Zeeuwse wateren over een periode van 41 jaar. En wat blijkt? De dynamiek is vooral de laatste jaren enorm veranderd. 

De dynamiek van zeenaaktslakken

Bruine plooislak

© PH van Bragt

Bodemdierendagen

Tijdens de bodemdierendagen  richten wij onze blik op wat er onder onze voeten leeft. Tijdens de 8e editie van de Bodemdierendagen zoeken mensen in het hele land als citizen scientist mee naar dat onmisbare leven onder onze voeten. Dit jaar met speciale aandacht voor de bodemdieren in de stad.

Bodemdieren zijn onmisbaar voor een gezonde aarde. Toch lopen we daar meestal aan voorbij – zonder aandacht voor die vaak onzichtbare en minder aaibare ‘underdogs’ onder de grond. Tijdens de Bodemdierendagen worden daar verandering in gebracht door letterlijk en figuurlijk kennis te maken met de onderburen en de waarnemingen in te sturen.

gewonesatermier

de gewone satermier

© Theodor Heijerman

Egeltelling

Dit weekend van 24 en 25 september wordt de jaarlijkse egeltelling gehouden. Onderzoekers hopen hiermee duidelijkheid te krijgen over hoe het met de egel gaat na de extreme droogte van deze zomer.

20140920_Egel_FotografieNiel.JPG

Egels mag je vanaf 2024 niet meer als huisdier hebben

© FotografieNiel

Groot nimfkruid in het Nannewiid

Wanneer je in het water een plant als groot nimfkruid tegenkomt, dan weet je dat dat water van goeie kwaliteit is. Dus zonder al te veel meststoffen. In Friesland hebben Staatsbosbeheer en het Waterschap Friesland het zeldzame plantje weten terug te krijgen in het Nannewiid, een meer bij Oudehaske. Verslaggever Henny Radstaak is het water op gegaan…

Groot nimfkruid

Groot nimfkruid

© Henny Radstaak

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.