Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeeland herbevolkt jonge palingen

  •  
15-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
paling_jelger.jpg
Op diverse plaatsen in Zeeland zijn in totaal 326.000 jonge palingen (glasaal) uitgezet in de natuur. Deze herbevolking zou een flinke impuls voor de palingstand in Zeeland zijn. De vele visjes werden uitgezet door Zeeuwse beroepsvissers en medewerkers van het ministerie van Economische Zaken en waterschap Scheldestromen.
Uitgezet in Veersemeer
De 326.000 jonge palingen werden uitgezet in het Veersemeer en de kreken in Zeeuws-Vlaanderen: De Braakman en de Otheense Kreek. De uitzet van deze uitzonderlijk grote hoeveelheden jonge palingen (glasaal) is mogelijk geworden door de sterk gestegen, natuurlijke aankomst van jonge palingen (glasaal) aan de Europese kusten. Vanaf 2010 laat de aankomst van jonge palingen een duidelijke stijging zien. Slechte weersomstandigheden in 2015 zorgden voor minder jonge palingen aan de kusten, maar in het seizoen 2015 - 2016 zijn de glasalen weer in enorme aantallen aangetroffen. Verwacht wordt dat er dit jaar 2 tot 3 maal zoveel jonge palingen zullen zijn in vergelijk met vorig jaar.
Glasaaltjes uit Frankrijk
De nu uitgezette glasaaltjes kwamen uit Frankrijk. Vanuit zee proberen ze daar het binnenland binnen te komen. Omdat ze dat zelfstandig niet lukt - de kusten zijn te goed beschermd - worden ze opgevangen. Een overgrote deel daarvan wordt in landen in heel Europa uitgezet. Een deel is vannacht naar Nederland gebracht. Aan het Veerse Meer werd de glasaal uitgeladen, gewogen, gecontroleerd op kwaliteit en vervolgens gedistribueerd onder de beroepsvissers, die de paling vervolgens weer loslieten.
Ook Friesland herbevolkt
Naast de Zeeuwse wateren werden er dit voorjaar ook Friesland herbevolkt met jonge palingen. Dat gebeurde in zulke grote aantallen dat op veel plaatsen de maximale hoeveelheden voor herbevolking werden bereikt. Daarmee wordt beantwoord aan recente wetenschappelijke inzichten, dat herbevolking werkt als het in zeer grote aantallen gebeurt. De uitzetgebieden zijn speciaal geselecteerd door de overheid. Wanneer de glasalen tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit deze gebieden vrijuit naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargasso Zee voor nageslacht te zorgen
Bron: Stichting Dupan
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor